fredag 23 februari 2007

Grönsakswok

Jag älskar nudlar och wokad mat, men det smakar aldrig riktigt likadant som det gör när man äter på restaurang. Om några veckor ska dock jag och M på thai-matlagningskurs. Men jag exprimenterar lite själv också. Fick ett bra tips av M för ett tag sedan att använda torkade chiliflingor istället för färsk chili då det är mycket enklare att hålla koll på hur starkt det verkligen bli. Färsk chili kan ju variera i styrka så mycket från frukt till frukt.

Här är mitt lilla thai-wok-kit. Fisksåsen är min senaste upptäckt. Bra som komplement till soja. Ingefära brukar jag inte ha i men jag testade det i woken idag och det var inte dumt.


Förut brukade jag och I ofta använda sådana där frysta påsar med grönsaker för att de är så smidigt att ha hemma och det går så snabbt. Men det är inte så himla kul egentligen. De blir liksom inte så krispiga. Och det är ju just det krispiga som de lyckas så bra med när man äter thailändskt eller asiatiskt ute (om det inte är i hötorgshallen där jag blev mycket besviken på den asiatiska snabbmaten.)


Så jag wokade alltså färska grönsaker. Purjolök i ganska stora bitar, morötter och paprika. Sen hade jag även bambuskott och frysta broccolibuketter.

Jag började med att fräsa vitlök i olivolja tillsammans med chiliflingor och riven ingefära. Sedan tog jag undan det. När äggnudlarna var färdiga hällde jag på vitlöken, chilin och ingefäran och fiskolja, soya och sötsursås.


När grönsakerna wokats klart så blandande jag ner nudlarna så att de snabbt fick bli varma. Mumsigt blev det.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ett av problemen med att woka är att man inte kan få upp ordentlig värme på en vanlig spis.
Hoppas ni delar med er av erfarenheterna från thaimatlagningskursen.

Anna sa...

vi har gasspis och jag har en känsla av att den kan bli varmare än en vanlig spis, men jag håller med om att det är ett problem.

självklart blir det rapport från matlagningskursen.

Anonym sa...

Även med elspis måste det ju kunna skilja ganska mycket mellan olika spisars effekt.

Jag och Pär skulle ha kunnat frilansa med vår mat i lördags, vi var värdiga matbloggare när vi lagade cous-cousfylld regnbåge. Det blev mycket gott.