måndag 8 januari 2007

Fredagsmiddag

I fredags var de alltså dags för de fyra vännerna att träffas och laga och äta mat. Anna, Malin och Jonas möttes på eftermiddagen i Farsta Centrum för att handla. Malin hade som tur var skrivit en handlingslista, men vi lyckades ändå glömma saffran och var tvungna att gå tillbaka.


Dagens meny var saffransfisksoppa med hembakat bröd, aioli och krutonger. Till efterrätt en chokladkladdkaka. Så var planen i alla fall. Nu orkade vi dock inte baka någon kladdkaka och det blev chokladglass istället. GB's gräddglass med chocklad och hasselnöt. Mycket god och billig i jämförelse med annan lyxig glass.

Vi började med att blanda ihop bröddegen så att den skulle kunna stå och jäsa. Och som den jäste sen. Det blev inte två bröd utan ett. Men här har vi delat på dem. De blev ändå så breda att kniven knappt räckte till.

I soppan hade vi morötter, potatis, gullök, vitlök och purjolök som först fick koka i fiskbuljong och vin tillsammans med saffran och krossade tomater. När soppan var nästan klar hade vi i lax och hokifilé. Hoki smakar ungefär som torsk, men hotas inte på samma sätt av utfiske. Soppan blev riktigt, riktigt god. Lax är alltid gott och soppa är mysigt och saffran är inte alls dumt i mat. Man borde göra något annat gott med saffran någon gång.


Undertiden som soppan kokades gjorde vi aioli. Vi letade rätt på flera olika recept och bestämde oss för ett utan senap. Det kanske var dumt, för ingen av oss blev särskilt nöjd med aiolin. Nu i efterhand har jag hört att man kan ha i lite socker och helst inte ska använda olivolja då det lätt slår igenom. Vi tänkte att den kanske också hade behövt tid att stå till sig, men då jag smakade på den dagen efter var den inte ett dugg bättre. Vacker blev den dock.


Som topping på soppan hade vi även kräftstjärtar och krutonger. Mycket gott.

2 kommentarer:

Malin sa...

jo vi kom också på sen att det mest nog berodde på olivoljan..hur tänkte vi??

Anonym sa...

Bouillabaise!

Annan god mat med saffran: Saffransrisotto; aaaah mmmhm!