onsdag 10 januari 2007

Pajtips

Igår hade jag en liten födelsedagsmiddag för de allra närmaste som det så fint heter. Malin och Jonas kom tidigare så de fick hjälpa till med maten (och disken). Tack så mycket!

Det blev paj och sallad. Först gjorde jag mammas spenat och fetaostpaj som är helt fantastisk. Det är nog min favoritpaj alla kategorier. Nyttig är den ju inte, men säg den paj som är det. Pajskalet består av 150g margarin och 3 dl mjöl. Äggstanningen (hur det nu stavas) innehåller tre ägg, 2-3 dl mjölk, lite riven ost, salt, peppar och basilika. Bladspenaten kryddas dessutom med lite muskotnöt och fetaosten delas i tärningar.

Paj nummer två blev en egen komposition. Mamma brukar ibland variera spenat och fetapajen genom att byta ut fetaosten mot lax. Jag tyckte dock att när jag redan skulle ha en paj med spenat så var det ju fantasilöst att göra en nästan likadan. Därför innehöll laxpajen förutom varmrökt lax även purjolök och broccoli. Den blev jättegod tycker jag.

Salladen var nästan densamma som vi åt på julafton och innehöll babyspenat, röd mangold och granatäpple.

Till efterrätt blev det chockladkladdkaka, grädde och färsk annanas.



Tyvärr blev inga bilder tagna på all denna mat så ni får hålla till godo med en bild på mumsig broccoli.




2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag brukar byta ut två tredjedelar av vetemjölet mot flerkornsmjöl eller något liknande, och ha kesella istället för en del av smöret. Så inbillar jag mig att det blir nyttigare pajer. Och det vet man ju hur viktig placeboeffekten är!

Anonym sa...

Jag älskar paj och tackar för dina tips