torsdag 19 april 2007

mustig köttgryta


En av mina absoluta favoritmaträtter är en mustig kött- och rotfruktsgryta. Egentligen är det min mammas recept men jag och J har försökt göra det vårat eget.

Detta behöver du:
Kött (högrev - det är billigt och blir fint och mört om man kokar tillräckligt länge)
Potatis
Morötter
Purjolök
gullök
Champinjoner (funkar med burkversionen också!)
lagerblad
Rött vin
Buljongtärningar
Timjan

Dela köttet i mindre delar och stek så de får en fin yta. Flytta köttet till en stor kastrull eller gryta och tillsätt vatten och buljong. Vi hade ca 1 liter vatten och därför 2 buljongtärningar.
Sätt på lock och sänk värmen, låt koka i minst en timme (gärna längre)
Efter önskad koktid skalar och skivar du morötter och potatis och tillsätter dem i grytan. Tillsätt eventuellt ytterligare vatten och buljong. Salta och peppra något samt droppa gärna i lite gott rödvin. Låt detta koka ytterligare 20 minuter tills rotfrukterna är perfekta. Tillsätt därefter den hackade löken och champinjonerna. Hacka även i lite timjan. Smaka av och tillsätt det som du tycker saknas.

Eftersom det var så lite rödvin i grytan räckte det till för oss att dricka till maten också. Det var ett lent och bärigt och passade perfekt ihop med smakerna i grytan. Tyckte jag i alla fall..


Jag lovar er att denna köttgryta är helt fantastisk! Den är mustig och väldigt smakrik.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja! Mer kulinarisk entusiasm!

Fast jag äter ju iaf inte kött... haha.

Malin sa...

Jag tror att grytan blir nästan lika god med bara grönsaker och rotfrukter. testa!

Anonym sa...

Vi brukar göra vad som heter "hederlig svensk gryta" (till skillnad från ohederlig utländsk?) Med quorn istället för kött. Mycket gott. Man kan säkert ersätta med quorn i denna också.