Både jag och A älskar stark mat (tillskillnad från våra svagare pojkar) och det var väl lite därför jag just valde en thailändsk matkurs.
Till en början var det lite flummigt och vi hade både föreställt oss ett stort kök med flera spisar (precis som hemkunskapen på högstadiet). Men istället var vi fem kursdeltagare i ett ganska litet kök med bara en spis och överlag rätt ont om yta. Men som tur va var alla deltagarna inklusive kursledaren riktigt normaltrevliga. I alla fall skulle vi laga två rätter. En soppa (tom kha gai) och en wok(Nua Phad Gra- Prao). Eftersom jag älskar soppa och har försökt göra just tom kha gai tidigare (och halvt misslyckats) så valde jag att jag och anna skulle ha ansvar för soppan. De andra tre gjorde woken.
På en gång förstod jag varför jag inte riktigt lyckats med soppan tidigare. De recept jag läst hade helt enkelt underdrivit hur mycket av varje ingrediens som den ska innehålla. Det ska helt enkelt vara mycket mer av allt..
Jag vill verkligen att alla som läser detta ska testa att laga soppan, den är gudomlig. Så här är receptet..Ett tips är att inhandla de flesta av råvarorna på China market på fleminggatan, billigt och fräscht utbud.
300 g kycklingfilé
2 dl Vatten
2 st citrongräs
2 msk korianderblad
ca 10 champinjoner
4 dl kokosmjölk
6 skivor Galngal
8 st kafir Limeblad
3 st små chili
Blanda smaksättning: 2 msk fisksås, 1 ts Glutamat och 2 msk pressad citron.
Strimla kycklingfilén
Skär citrongräset snett, ca 3-4 cm per bit
Riv limebladen på mitten
Dela champinjonerna i valfri storlek (men behåll dem ganska stora ändå..)
Skär tunna skivor av Galangal
Koka upp vattnet
Tillsätt kycklingen och låt koka i ca 5 min
Tillsätt kokosmjölken och låta oka svagt under några minuter
Sänk värmen och tillsätt galangal, citrongräs och limebladen. Sjud i 1 minut
Tillsätt smaksättning samt svampen
Smaka av...
Finhacka koriander och chili och servera soppan som den är och låt sen varje person förse sin soppa med önskad mängd chili..perfekt om inte alla älskar stark mat lika mycket.
Tycker man inte om chili alls så funkar soppan även utan. Det är en fantastisk smak som är syrlig, fräsch och uppfriskande.
4 kommentarer:
Kelda har en oväntat god färdigvariant (under namnet "thai") som bara behöver kyckling :D
Keldas färdigvariant må vara hur god som helst. Men detta smakar så färskt och mycket så ingenting kan jämföras med det. Pröva detta recept så kommer du inse vad vi pratar om....
Jag håller med, inget slår färsklagat, både vad det gäller tom kha gai, och för den delen i övrigt.
Hej! Detta är en kanon god soppa och för den som gillar lite drag i grejerna är det bara att kasta i några extra cilifrukter. Det är också gott att kärna ur cocktail tomater och skiva dom , sen i.
Tack Anna för receptet.
Winsnes
Skicka en kommentar